< />
2008. augusztus 5.

Decentralizált energiafejlesztés és a megújuló energiaforrások szerepe

A decentralizált energiafejlesztés területén a jövőben megítélésem szerint nagy szerepet fognak játszani a tüzelőanyag-elemes technológiák is és ezért elöljáróban szeretnék visszautalni a forró drót 2001. áprilisi számának 3. oldalán megjelent tüzelőanyag-elemekkel foglalkozó cikkemre, mely talán egyike volt az első ilyen jellegű – a magyar sajtóban megjelent – témának.
Nagy örömömre szolgál, hogy azóta már sokkal nagyobb publicitása van és többen odafigyelnek erre a szerintem nagy horderejű, új energiafejlesztési eljárásra, együtt a többi megújuló forrásokat felhasználó technikákkal és berendezésekkel.
Mielőtt még a címben szereplő kérdésről fejteném ki álláspontomat, a figyelmet szeretném felhívni a Magyar Energetikai folyóirat 2002/4-es és a 2004/5-ös számára, ahol bővebb információkat találhatók a tüzelőanyag-elemek történetéről, típusairól, felhasználási lehetőségeiről és jövőjéről.

A decentralizált energiaellátás szerepéről

 1. Generációs probléma.
  A legtöbb megszólaló és előadó az ún. Lévai iskolán nőtt fel és talán nehezebben fogékony az új idők új kihívásaira. (Félreértés ne essék, nagy tisztelője voltam és vagyok Lévai András professzor úr személyének és életművének. Volt szerencsém személyesen is jól ismerni és többször tárgyalni vele, még amikor az Erőterv igazgatója volt.)
 2. Szabályozástechnikai kérdések
  A szétszórt kis energiafejlesztők, főként a hőszolgáltatással kombinált egységek lehetőségei és egyedi érdekei igen komoly szabályozástechnikai kérdéseket vetnek fel, mind műszaki, mind jogi (rendelet, törvényalkotási) területen. Ezek megoldása új, jövőbe tekintő gondolkozást és komoly munkát jelent. Figyelve a nemzetközi tendenciákat - ha nem akarunk nagyon lemaradni - fel kell vállalni az ezekkel kapcsolatos feladatokat. Szeretném e tekintetben az érintettek figyelmét felhívni a 2004. évi PowerGen konferencián az e témában elhangzott előadásokra, melyekben megoldási javaslatokat is felvázolnak.
 3. Gazdaságosság, tartalékképzés
  Azzal támadják a decentralizált, főként a megújuló energiaforrásokat felhasználó egységeket, hogy nem gazdaságosak. Véleményem szerint a gazdaságosság vizsgálatánál legalább 5-10 szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy az elemzés kapcsán reális képet kapjunk, mert azok figyelembe vétele nélkül téves következtetésekre lehet jutni.
  Terjedelmi okok miatt most nincs mód tételesen felsorolni a szempontokat, de feltétlenül szeretném kiemelni pozitív értelemben, pl. a biomasszában, a biogázban és a hidrogénben rejlő lehetőségeket.
  A tartalékképzés szükségességének kérdését egyedül a szélerőművek esetében tudom teljes mértékben elfogadni, mert valóban, a szélcsendes időben is kell a legtöbb helyen energiát szolgáltatni. Vannak viszont olyan gazdasági tevékenységek, főként a mezőgazdaságban, melyeket szeles időszakokra lehet ütemezni.

A megújuló energiaforrásokról, benne kiemelten
a hidrogén szerepéről

Balogh Ernő
Okl. villamosmérnök,
energetikai szakértő
(Forrás: "forró drót" újság 11. évf. 1.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...