< />
Szerző: Illés S.
2009. szeptember 30.

Kirándulás és barátok

Ez a kanapészörf

Az átmeneti szállás ingyenes, a szolgáltatás diszkrét és ellenőrzött, csak a kalandvágy kell.
A couchsurfinget négy amerikai fiatal találta ki. Egyikük, Casey Fenton egy hosszú hétvégét készült eltölteni Izlandon. Az a zseniális ötlete támadt, hogy e-mailt küld 1500 Reykjavikban élő izlandi diáknak. A levélben megkérdezte, ledőlhetne-e az egyik kanapéjukra. Rengetegen jelentkeztek és felajánlották, hogy megmutatják neki az ő Reykjavikjukat. Az őrült hétvége után Casey elhatározta, ha külföldre utazik, ezután sohasem fog hotelben megszállni. Így indult el 2004-ben a Couchsurfing.com.

Hogyan lehetsz te is kanapészörfös?
Akárcsak a többi közösségi oldalon, itt is létre kell hoznod a saját profilodat. Írj magadról minél többet, hogy olyan emberekkel találkozhass, akiknek hasonló az érdeklődésük! Aztán vagy te jelentkezel be valakinél, hogy nála töltenél néhány napot, vagy téged keresnek meg ismeretlenek.

Nem számít, hány éves vagy
A kanapészörfözők mindenkit szívesen látnak a közösségükben. Lényegében olyan embereket keresnek, akik nyitottak, akik megértenek másokat. A Couchsurfing.com nem utazási iroda, hanem egy találkahely, ahol rengeteg ember - kulturális és ideológiai hovatartozástól függetlenül - veheti fel a kapcsolatot és köthet barátságot egymással. A vendéglátók úgy találkozhatnak másokkal a világ összes pontjáról, hogy nem is mozdulnak ki otthonukból. Akik pedig ellátogatnak más országokba, részt vehetnek a helybeliek életében. A szörfölők kisebb költséggel utazhatnak, hiszen nem kell fizetniük a szállásért.
De a kanapészörfözés nemcsak az utazóknak jó. Ha nem tudsz befogadni másokat, akkor is rengeteg barátra tehetsz szert világszerte.Biztonságos?
Mennyire biztonságos megszállni egy vadidegen embernél, vagy egy vadidegen embert beengedni a lakásunkba?
A couchsurfing működtetői, állításuk szerint, kiépítettek egy biztonsági szűrő rendszert, amely úgy működik, mint egy szemfüles szomszéd: figyel a másik biztonságára. Elsőször is a tagok megosztják egymással tapasztalataikat, élményeiket. Aztán a bejelentkezőnek meg kell adnia a pontos címét, amelynek valódiságát ellenőrzi a Couchsurfing.com csapata. Aztán azt is megtudhatjuk, milyen barátságokat kötött már a kiválasztott illető a rendszeren keresztül. Figyeljük a zöld pontot a neve mellett, minél fényesebb a zöld, annál erősebb baráti kötelékei vannak. A weboldal készítői garantálják, hogy nem juthat hozzá illetéktelen a jelentkező adataihoz.
Még valami: nem kötelező bárki jelentkezését elfogadnod. Azt is megteheted, hogy csak kávézol egyet az illetővel, és beszélgetsz vele. De azt tudnod kell, minél több embert fogadsz be akár egyetlen éjszakára is, annál több barátot szerezhetsz.

Egy jobb világért
A kanapészörf híveinek minden egyes megmozdulása arra irányul, hogy tegyünk egy élhetőbb, jobb világért. Méghozzá úgy, hogy elfogadjuk és megismerjük egymást, bármennyire is különbözünk. Rendezvényekkel hívják fel magukra a figyelmet. Szeptember 24-én például Breaking the Language Barrier címmel világméretű akciót indítottak, amely kiemeli, hogy a couchsurfing remek nyelvtanulási lehetőséget is nyújt, hiszen eredeti környezetben sajátíthatja el bárki a „bennszülöttek" nyelvét.
Hogyan jutok el a kanapémhoz?
Egy másik nagyon kedvezményes szolgáltatást is találtunk a neten, amellyel könnyen és viszonylag olcsón eljuthatsz a célpontodig, méghozzá autóval. A sofőrök, autósok - akik egyedül indulnak útnak egy távoli helyre - gyakran szeretnének útitársat maguk mellé, és persze a benzinköltségeket is szívesen megosztanák másokkal. Ha bejelentkezel az Elviszem.com-on, itthon is kipróbálhatod ezt a lehetőséget, és a legkülönfélébb országokba utazhatsz ilyen módon.

Couchsurfinges vélemények

Baggins csodálatosnak tartja a coachsurfinget. Ezt írja a site-on: „Ez nem turizmus. Nagyon jó arra, hogy megismerj más embereket, kultúrákat, valóban felfedezz idegen országokat, Átélheted, milyen az, ha szívesen látnak, és odafigyelnek rád. Rájössz, hogy képes vagy köszönetet mondani egy mosolyért is, és rájössz, milyen jó feláldozni az idődet, vagy a helyet, ahol élsz - úgy, hogy nem származik belőle anyagi hasznod."
Egy kanapészörföző az USA-ból: „Minden nyáron a couchsurfing segítségével utazom végig az Egyesült Államokat. Csodálatos emberekkel találkoztam: figyeltek rám, hatalmas családdá lettünk, csodálatos titkokat tártak fel előttem, és traktáltak kiváló ételekkel. Utazhatnék a couchsurfing nélkül is, de valószínűleg nem lenne ennyire érdekes, és ennyire szeretetteljes az utazásom."

Magyar tapasztalatok
Simon Péter Ecuadorban egy egyesült államokbeli sráctól hallott a couchsurfingről először:
- Dumáltunk, hogy nem lesz hol laknom, ha utazgatok, így javasolta a kanapészörföt - mondja. - Körülbelül fél éve vagyok couchsurfinges, eddig Ecuadorban, Peruban, az USA-ban és Pécsett szálltam meg ily módon. Houstonban éreztem magam a legjobban egy amerikai lánynál, mindössze egy napot laktam nála, de igazán jó volt. Ami a couchsurfinges rendszerből nem derült ki számomra azonnal - de mindenhol ezt tapasztalom -, hogy a vendéglátók nem csupán egy kanapét biztosítanak, hanem ennél sokkal, sokkal többet. A hostok nagyon (de tényleg nagyon) segítőkészek, elvisznek ide-oda, megmutatják az érdekességeket, vagy minden olyasmit, ami a vendéget érdekli. Bár lehet, hogy ez dél-amerikai sajátosság. Európában nem tudom, milyen a kanapészörf kultúrája. Nálam még nem aludt senki, mert albérletben élek, de ez változni fog, mindenképpen fogadok majd utazókat.
Forrás: pink.hu
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...