Demonstráció és Sajtótájékoztató, MÉSZ és PADOSZ
2019. február 22-én a paksi atomerőmű két szakszervezete, nevezetesen a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) bejelentették a munkaügyi konfliktust és sztrájkra készülnek.

Tették ezt annak okán, hogy a már 2018-ban elkezdődött tárgyalások sorozata nem hozott megnyugtató eredményt a paksi atomerőmű fegyveres biztonsági őrség kiszervezésének tárgyában. A helyi szintű, majd a tulajdonosi, valamint a legfőbb tulajdonosi jog gyakorlójával történt egyeztetések sem vezettek eredményre.

Kérésünk, hogy a jelenlegi és a jövőbeli munkáltató méltányos feltételeket biztosítson a kiszervezett munkavállalóknak, illetve ha ez nem megvalósítható a kiszervezést ne hajtsák végre. 

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi munkáltatói hozzáállást, azt mind a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok és legfőképp a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg.

Nem maradt más eszköz a munkavállalói oldal kezében, mint a sztrájk.

A hétnapos egyeztetési eljárás 2019. március 1-ig tart.

Az egyeztetés ideje alatt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszony hivatala előtt demonstrációval egybekötött sajtótájékoztató kerül megtartásra.

A demonstráció és a sajtótájékoztató pontos helyszíne:

Budapest, I. kerület, Vám utca 5-7.

 

Időpontja:       2019. február 26. (kedd)

Demonstráció:           11:00 órától            (szervező: Hatvani Jácint)

Sajtótájékoztató:        11:30

 

Bővebb információ a kialakult helyzetről itt olvasható.

 

Paks, 2019. február 22.

 

Gál Rezső, MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke

Hatvani Jácint, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű elnöke

Lőrincz László, Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete elnöke