A munkavállalók helyzete egyre kilátástalanabb! HOL A VÉGE?
2019. február 04.
A 2012-es Mt. „összekacsintott” a tőkésekkel, a munkavállalók helyzetét jelentősen rontotta, számos szerzett szakszervezeti jogot elvett, arra hivatkozva - azt próbálva elhitetni -, hogy a munkajogi szabályozásra nem a tőkésnek kiszolgáltatott munkavállalók védelme miatt van szükség, hiszen a munkáltató és a munkavállaló egyenragú partnerek!

Ezzel szemben a munkajognak igenis, a munkavállalót kellene védenie a munkáltatói erőfölénnyel szemben. Ha TE elhiszed, hogy a rugalmas munkaerőpiaci szabályok egy erősödő gazdaság alapjait teremtik meg, akkor jobb ha tudod, hogy ez csak a kizsákmányolásod rugalmasabbá tételét és növelését jelenti!

Nem hiszel a fülednek? …pedig ez így van!

A rendszerváltás óta a rendkívüli munkavégzés mértéke a maximum 144 óráról – önkéntesen - 400 órára nőtt és a maximum kéthónapnyi munkaidőkeret – „közkívánatra”,  KSZ alapján – akár már 36 hónapra is változhat!!!  

A 400 órányi túlórából 250 órát az MT, további 50 órát a KSZ és - ahol nincs KSz rendelkezés, ott további 150 órát, ahol van, ott - további 100 órát a munkavállalóval kötött önkéntes megállapodás alapján a munkáltató egyoldalúan rendelhet el!  

TUDTAD? …a munkavállaló az „önkéntesen” megkötött „kvázi” megállapodást csak év végén mondhatja fel!

Orbán Viktor szerint: a „dolgozó beleegyezése kell minden túlórához”.

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetésével, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak eltörlésével a történet véget ért.  Jogalkotóink a 2012. évi Mt-ben a tovább tanulás szabadságának korlátozása mellett, a felmondás szabályainak legyengítésével – érdemi következmények hiányában – szabad     utat adtak a jogellenes felmondásoknak is.

 

Kormányzati segítséggel a jelenlegi törvényalkotók, átalakították a munka világának minden területét: 

- a munka világát irányító kormányzati szervet minisztériumi osztály szintre süllyesztették,

- a munkaügyi ellenőrzés szervezetét és rendszerét visszafejlesztették,

- az országos érdekegyeztetés rendszerét megosztották és formálissá tették,

- alapvetően módosították a munkajog szabályozását, ezen belül a Munka Törvénykönyvét, alapvetően a munkavállalók és a szakszervezetek hátrányára,

- a sztrájktörvény megváltoztatásával jelentősen korlátozták a jogszerű sztrájk megszervezésének és végrehajtásának a lehetőségét

a nyugdíj már nem alapvető emberi jog és átalakultak a nyugdíjra vonatkozó jogszabályok is.

Ezzel megteremtették a szakszervezetek és a munkavállalók megregulázásának feltételeit és biztosították az olcsó munkaerőt a multinacionális cégek és egy újabb gazdasági elit számára! 

Hamis illúzió, önbecsapás vagy dőreség azt hinned, hogy a - többségében, képzett -munkaerő alkalmi hiánya, a munkavállalók alkupozíciójának megerősödését eredményezi!

Hazug állítás, hogy a felek szabad akarata érvényesülhet, a munkáltató és a munkavállaló által kötött „önkéntes” megállapodásában!

Amíg létezik a kapitalizmus, addig az erőfölényét kihasználva mindig a munkáltató akarja eldönteni, hogy TE milyen munkafeltétek között dolgozz!!! Ez ellen csak összefogással, a szakszervezetek fellépésével, tárgyalásával és megállapodásával lehet hatékonyan küzdeni!

Ha TE munkavállaló vagy, akkor tudnod kell, hogy az elosztási viszonyok

megváltoztatásának és a munkafeltételek javításának egyetlen tőrvényes eszköz. a

SZAKSZERVEZET!

Amikor a becsületes munka után megmaradt jövedelmed csak a dolgozói szegénységhez elég és egy családi válság vagy a gazdasági válságok idején, nyomorba kényszerülhetsz és hajléktalanná válhatsz, akkor TÉGED becsaptak azok, akik a munkajogi védelemről papoltak!

Sajnos TE nem vagy egyedül akkor sem, ha a jelenlegi jövedelmed nem garantálja a család biztonságos ellátását, nem fedezi a gyermekid taníttatását, a testi- és szellemi regenerációt, a tisztességes egészségügyi ellátást és nem biztosítja a nyugdíjas évek méltóságát. Ha ezek igazak Rád is – Gandhi szavaival élve – Te RABSZOLGA vagy!

Ha mind ez a munkavállalók többségére igaz, akkor az állam csak a munkavállalók adóira utazik és a gazdagok, a tőke és a munkáltató oldalán áll!

 

A kiszolgáltatottság tovább nőhet – HA, HAGYJUK!

Tisztelt Munkavállaló!

Ne fogadd el, hogy neked csak a kizsákmányolás juthat!

Ne fogadd el, ha eluralkodik rajtad a kiszolgáltatottság érzése!

Ne fogadd el a kiszolgáltatottságot, az egyedüllétet, szerveződj szakszervezetekbe!

Vannak olyan országok, munkahelyek, ahol az érdekvédelmet azzal kell kezdeni, hogy szakszervezetet alakítanak, mert tudják, hogy együtt hatékonyabban tudják érvényesíteni érdekeiket a tőkéssel, munkáltatókkal szemben!  

A Te munkahelyeden van szakszervezet? Te tag vagy? Ha nem - miért nem? Ha tag vagy a szakszervezetben – az jó, már ezzel is segíted a munkavállalók számára kedvező eredmények létrejöttét!

De a közös célok elérése érdekében, ha azt kérjük

- támogasd a közös célokat - támogasd,

- legyél ott és szervezd, az aláírásgyűjtéseket, a demonstrációkat, a tüntetéseket, az útlezárásokat vagy a forgalomlassításokat – legyél ott és szervezd,

- vegyél részt sztrájkban – sztrájkolj,

akkor is ha szakszervezeti tag vagy és akkor is ha nem!

Soha se feledd:

Téglás József

EVDSZ Elnökhelyettes

 

Kapcsolódó linkek
Kapcsolódó cikkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok