CSATÁT NYERTEK A MUNKAVÁLLALÓK
Teljesültek a követelések az Audinál
2019. január 31.
Egy hetes sztrájkot hirdetett 2019. január 24. (csütörtök) reggel 6 órától január 31-én reggel 6 óráig az Audi Hungaria Zrt. egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), miután az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította az addigi tárgyalásokat - közölte az AHFSZ elnöke január 23-án, a délutáni sajtótájékoztatón Győrben. Az Audi nyilatkozata szerint tudomásul vette az általános sztrájk meghirdetését és felkészül annak következményeire.

Január 24-én Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arra a kérdésre válaszolva, hogy mit szól a kormány az Audi dolgozóinak sztrájkjához azt mondta: „A sztrájktörvény egyértelműen meghatározza a sztrájk feltételeit, mi azt szeretnénk, ha megegyezés születne az Audi és a dolgozók között.” Egy külföldi cég és a magyar munkavállalók közötti vitában a kormány nem tud részt venni - tette hozzá.

Az AHFSZ folyamatosan, sztrájkinfóként tájékoztatást adott a napi eseményekről, valamint tájékoztató gyűléseket tartottak a jármű- és motorgyári kollégáiknak.
Közleményükben elmondták: „A sztrájk kezdete óta csak fokozódik a vállalaton kívüli szakszervezetek és más személyek által küldött támogatói nyilatkozatok és megnyilvánulások száma. Különösen szívet melengető, hogy e pillanatban már több szakszervezet is konkrét anyagi felajánlást tett az AHFSZ-nek, hogy így támogassa tagjaink sztrájksegély kifizetését.”

2019. január 29-én (kedden) maratoni tárgyalás után sem egyeztek meg a felek az Audi Hungáriánál, de az egyhetes sztrájk utolsó napján (szerdán) jól láthatóan közeledtek az álláspontok. Közben újra összeült a sztrájkbizottság.

Az AHFSZ január 30-án, 15 órakor az alábbiakat posztolta ki a szakszervezet Facebook-oldalára: „Fokozódott a tárgyalás, különösen kérünk bennetek, hogy tartsátok magatokat a sztrájkhoz!!! Ezt az információt mindenkinek adjátok tovább és figyeljétek az információinkat!!!!” - Ezt megelőzően 2-kor azt közölték, hogy "a tárgyalások még mindig folynak, a sztrájk továbbra is él".

 Az EVDSZ folyamatosan figyelemmel kísérte és támogatta az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ) és a sztrájkbizottság által – a munkavállalók érdekében – megfogalmazott és képviselt bér- és szociális követeléseket, szolidaritását személyes részvétellel és szolidaritási nyilatkozattal is kifejezte. Tagszervezeteink is nyilatkozatukkal erősítették a sztrájkolókat (ezek a vd.hu-n olvashatóak). 

Az eseményekről az AHFSZ honlapján és facebook oldalán tájékozódhattok.

Itt köszönjük meg azon szervezeteknek, akik kifejezték szolidaritásukat az AHFSZ-nek.

Örülünk, hogy 2019. január 30-án megszületett a megállapodás, amely igazolja:

EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

EVDSZ

 

Apró kis életkép, mely nem fért a közmédiába
2018. január 29.

Milyen az amikor Audi Hungária Független Szakszervezet tájékoztatót tart, amire hatalmas létszámban kíváncsiak a sztrájkolók? Röviden? Felemelő érzés!

A tulajdonosoknak, a munkáltatónak’ és sleppjének’ lelki terrorra – hatalomra, gyűlöletre, félelemre, megosztásra, lejáratásra, kifárasztásra – épített stratégiája mind-mind azt jelképezi, hogy az AUDI-é a járda, az üzem, a gépek és azt „hitte”, hogy az emberek is. Igazán csak itt érthetné meg, aki még nem érti, hogy mit is jelent egy emberibb érzés, hogy „Mi vagyunk az AUDI”!

A sztrájkolókkal együttérző, szolidaritásukat személyesen is kifejezni szándékozó emberek (kb. 100 fős) maréknyi kis csoportja (dacolva a gyülekezési jognak csúfolt hatalmi arroganciával, a szakszervezetük zászlaját „megszellőztetve”) elsétáltak az AUDI győri gyárának kerítéséig. A járda tulajdonosának (AUDI) kérésére kiérkező rendőröknek adott válaszokból megtudhatták, hogy az emberek szervezői háttér nélkül is képesek a néma szolidaritás erejével közvetíteni az érzést a sztrájkolók felé – VELETEK VAGYUNK!!
 

Leírhatatlan örök emléket jelentő jelenet játszódott le, amikor – a kerítésen túlról érkező – néma szolidaritást fogadó hatalmas tömeg a kerítésen kívül állók felé fordulva mondott köszönetet, és egy óriási

ovációt követően néhány másodperc erejéig tartó néma csendben ért össze a két csoport egymásnak szóló üzenete, mely nem ismerte a közéjük húzott határokat és kerítéseket.

 

Téglás József

Kapcsolódó linkek
Kapcsolódó cikkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok