EPSU Konferencia
2011. március 03.
EPSU Konferencia az Európai párbeszédben, váltásban, modernizációban és végrehajtásban
Brüsszel, 2011.01.27.

1. Megnyitó, köszöntés, bemutatkozás. (előadó: Jan Willem Goudriaan)
Résztvevők: Franciaország, Svédország, Hollandia, Csehország, Oroszország, Nagy Britannia, Magyarország.
A konferencia egyik legfontosabb célja, az álláspontok véglegesítése a 2011.02.04. – i EU Energia Tanács ülése előtt.

2. .Az EU 2020 és az energia ágazat (előadó: Jan Willem Goudriaan)
Pár fontos témakör volt kiemelve, melyre hozzászólások hangzottak el.

Európa szuperhálózata:

A tagországok között kialakítandó olyan közös elektromos hálózat terve, melynek lényege az egységes energiapolitika, stratégia, hatékonyság, környezetvédelem. A kialakuló hálózatnak már vannak előjelei észak Európában. A német és Benelux területeken ilyen integrált piacról beszélünk, mely rugalmasabb. Észak és Közép Európa egyre jobban együtt dolgozik. Az integrált piac ugyanazt az árat jelenti (villamos). A cél az Alpok energiájának, délen a napenergia, a tengeren a szélenergia aktuális összehangolása, gazdaságos elosztása, szállítása, tárolása, felhasználása. Az EU - val határos nagy hálózatok (Oroszország, Törökország) tapasztalatainak elemzése, összekötése, EU – s szabványok ottani bevezetése. Ljubjanában van a szabályozások központja, melybe a munkavállalói oldalnak nem engednek beleszólást.
Franciaország: Náluk még nincsenek a hálózatok mindenütt összekötve a másik országgal, folyamatban. Afrikát szerintük meglopjuk a naperőművek ottani telepítésével. Kevés a beruházás, csak cégeket vásárolnak.
Svédország: A munkavállalói oldal is be van vonva a nemzeti energiastratégiában. Árképzésnél az olcsóbb megoldásokat keresik, időjárás függvénye, hogy a szélgenerátorokat, vagy a szárazföldi berendezéseket vonják be a termelésbe.
Magyarország: Az új kormány energiastratégia területén a munkavállalói oldalt még most kezdi majd bevonni. Az árképzés különbözőségére hívtam fel a figyelmet (fogyasztói ár, termelő elismert árai). Hogyan lesz az esély egyenlőség az integrált piacon.
Oroszország: Vegyes tulajdonú cégek alakulnak, új reformok. Különböző régiókban különböző tarifák. Sok probléma az időjárás miatt (jegesedés, szakadás, oszloptörés)
Nagy Britannia: A multi cégek összefognak, 2015 – ig 2000 munkahelyet szűntetnek meg.
A hálózatok sok ország esetében privát tulajdonban vannak, s ezek visszaállamosítása nehézkes, vagy lehetetlen. A cél egy olyan Európai nagyvállalat létrehozása, melynek tulajdonosa maga az EU és a tagországok állami köztulajdona, privátszektor kizárva.
Mellékelve angol nyelvű nyomtatott anyagok.

Megújuló energia:

2050 – re 80 % - al csökkenteni kell az emissziós kibocsájtási kvóta értékeket. Az EU új terve 70 % - ra történő csökkentés. Foglalkozni kell nem csak a CO2 – al, hanem az NOX – el. Nukleáris energia jelentősége megnő a jövőben.

Intelligens fogyasztásmérő (SMART):

Az új technológia miatt sok munkaerő kikerül az utcára. Átképzés után akár ők is végezhetnék az átszereléseket. 2012 év végéig kell bevezetni, ha csak a tagország nem tudja indokolni a bevezetés lehetetlenségét. Svédországban, Németországban részben már megtörtént a bevezetése.
Nagy Britannia: A fogyasztó személyi biztonságával is számolni kell (elmegy üdülni, lakást feltörik).
Franciaország: Fél országot már átszerelték, de nagyon sok, szinte fele szerelésnél hiba keletkezett a vállalkozó után. Különböző ártarifák vannak az átszerelt területeken.
Magyarország: Nálunk még csak az ipari nagyfogyasztóknál vezették be, lakosságnál nem. Nem dőlt még el ki fizesse a költségeket (ügyfél, szolgáltató, állam). A jelenlegi leolvasók szakmailag a legképzetlenebbek, s szerintem nem velük, hanem vállalkozással fogják majd szereltetni, ami elbocsájtásokhoz vezethet.
A cél olyan megállapodások megkötése, mely garanciákat tartalmaz az átképzésre, foglalkozás megtartására. Mellékelve magyar nyelvű nyomtatott anyagok.

3. Szociális párbeszéd (előadó: Jan Willem Goudriaan)
A gáz ágazat is előbbre jutott a munkáltatókkal. Fontos területek: klímaváltozás, környezetvédelem. 10 pontban összeszedve mit kell tenni a jövőben, s 2013 az EPSU - nak fel kell mérni, mit értek el a liberalizációval. A verseny – verseny helyzet nem biztos, hogy jó. A szuperhálózatba be akarják vonni Itáliát és közép – kelet Európát. A multikkal az EURELECTRIC tartja a kapcsolatot.


4. Energia Tanács számára írt levél (előadó: Jan Willem Goudriaan)
Kérnek minden tagország munkavállalói képviselőjét juttassa el az adott kormányának. A levél mögött nagy erő van.
Mellékelve angol nyelvű nyomtatott levelek.

5. Tagországok pillanatnyi helyzetének bemutatása a résztvevőktől.

6. Hatékonyabb kapcsolattartás
Hollandia: Javasolja, hogy e – mail csoportos, vagy web – es felületen többet beszélni, egyeztetni problémáinkról, multik tevékenységéről, tapasztalatainkról.
Svédország: Ne csak papírokat töltsünk ki, dolgozzunk.

7. Összefoglalás, ütemezés, konferencia zárása
Feladat: A következő két hétben beszélni a kormánnyal az energiastratégiáról, a szegénységről, az energiához való jutásról, béremelésekről, atomhulladékról. levél eljuttatása.

Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok