EVDSZ Állásfoglalás a Rabszolgatörvényekkel kapcsolatban
Mi, az EVDSZ-hez tartozó szakszervezeti tagok tiltakozunk a „Rabszolgatörvény” néven elhíresült Mt. módosítás ellen!
2019. január 03.
Mi, az EVDSZ-hez tartozó szakszervezeti tagok fenntartva korábbi követeléseinket – az Mt. felülvizsgálatát és módosítását, a sztrájktörvény felülvizsgálatát és módosítását, valamint a rugalmas nyugdíjrendszer kialakítását, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj intézményének visszaállítását vagy helyettesítését – felháborodásunkat fejezzük ki, az újabb, a munkavállalókat sújtó kormányzati intézkedések miatt!

Mi, az EVDSZ-hez tartozó szakszervezeti tagok számos esetben tiltakoztunk minden, a munka világát negatívan érintő, az érdekeinket sértő kormányzati intézkedés – mint például a sztrájktörvény újraszabályozása, a Munka Törvénykönyvének módosítása, a korhatár előtti ellátás lehetőségét ellehetetlenítő szabályozások vagy a béren kívüli juttatások adóztatásának megváltoztatása – ellen!

A jelenlegi hatalom a 2012. évi – munkáltatóbarát – Mt. módosítás elfogadásával és ezzel az új munkaidő-szervezési lehetőségek bevezetésével, Európában példátlan módon kiszolgáltatott helyzetbe hozta magyar munkavállalókat. Ezt csak tovább fokozta az Mt. tavaly év végén elfogadott módosítása!

 

Mi, az EVDSZ-hez tartozó szakszervezeti tagok tiltakozunk a „Rabszolgatörvény” néven elhíresült Mt. módosítás ellen!

 

Számunkra elfogadhatatlan a „Rabszolgatörvény”, mert előterjesztésének és az elfogadásának módja minden demokratikus eljárást nélkülözött, megkerülve ezzel az érdemi szociális párbeszédet:

- a több millió ember életét érintő törvénymódosítás benyújtására két országgyűlési képviselő – akik közül az egyik a kormányzó párt alelnöke – egyéni képviselői indítványa alapján került sor;

- a törvénymódosítás országgyűlési előterjesztése a szociális partnerek véleményének teljes figyelmen kívül hagyásával történt;

- a törvénytervezet elfogadása, jogszerűségi kérdéseket vet fel.

 

Számunkra elfogadhatatlan a „Rabszolgatörvény, mert tovább rontja a már jelenleg is kiszolgáltatott munkavállalók helyzetét, egyúttal fokozza a munkavállalók kizsákmányolását:

- akár 36 hónap időtartamra lehetővé teszi a munka és a pihenőidő elszámolási időszakát;

- lehetőséget kínál a munkavállalói túlmunkáért járó javadalmazások kifizetésének elodázására;

- bevezeti az „önkéntes túlóra” intézményét, miközben nyilvánvaló, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottak a munkáltatóknak;

- az „önkéntes túlmunka” révén visszaállítja a hatnapos munkahetet;

- tisztességes bérek helyett a munkavégzés időszakának növelését támogatja;

- szándékát tekintve tovább gyengíti a szakszervezetek munkahelyi szerepét.

 

Számunkra elfogadhatatlan, ezért visszautasítjuk a szakszervezeteinket lejárató és a munkavállalókat lekezelő kormányzati nyilatkozatokat!

 

Követeljük, hogy a közpénzen működő média kommentárok nélkül, hitelesen közvetítse képviselőink álláspontját, és adjon teret követeléseink megjelenítésének!

 

EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

Kapcsolódó linkek
Letölthető dokumentumok
Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó események
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok