FELHÍVÁS Közös cselekvési program
létrehozására és megvalósítására
2018. szeptember 12.
A szakszervezetek nem törődnek bele a 2019 évi adótörvényekben foglalt béren kívüli juttatások adójának emelésébe, amely súlyos pénzeket vesz ki a zsebünkből. Ezért az EVDSZ VIII. Kongresszusa megerősítette az EVDSZ VI. Taggyűlésének 2018. július 31-én kelt Állásfoglalását, mely a béren kívüli juttatások 2019. évi adójával foglalkozott.

 

 

ÁLLÁSFOGLALÁS

a 2018. július 20. napján elfogadott 2019. évi adótörvényekkel kapcsolatosan

 

Az EVDSZ VIII. Kongresszusa megerősítette az EVDSZ VI. Taggyűlésének 2018. július  31-én kelt  Állásfoglalását, melyben a béren kívüli juttatások 2019. évi adójával foglalkozott.

Az előzetes információk alapján, országos szinten esély lehet arra, hogy a szociális partnerek (szakszervezeti konföderációk, országos munkáltatói szövetségek, kormányképviselők) sikeresen újratárgyalják a béren kívüli juttatások adójának kérdéskörét.

Reméljük, hogy ez elvezet egy kedvező  törvénymódosításhoz, mely szinkronba kerül az EVDSZ Állásfoglalásával.

Az EVDSZ VIII. Kongresszusa mindamellett  úgy ítéli meg, hogy a sikeres törvénymódosításhoz (konföderációs hovatartozástól függetlenül) a közvetlenül érintett, cselekvőképes és aktív szerepet vállaló  munkahelyi szakszervezetek összefogása elengedhetetlen. Ennek céljából felhívást teszünk közzé, ezen  szervezetek közös cselekvési programjának létrehozására és véghez vitelére!

Az EVDSZ VIII. Kongresszusa felhatalmazza és megbízza az EVDSZ elnökét, hogy a szükséges lépéseket tegye meg.

Zamárdi, 2018. szeptember 07.

       EVDSZ VIII. Kongresszusa

 

 

Az EVDSZ VIII. Kongresszusa támogatását fejezte ki az MVM TSZSZ felhívásával kapcsolatban, amely a mellékletből is letölthető, de változtatás nélkül az alábbiakban is közöljük:

 

F E L H Í V Á S

TISZTELT MUNKAVÁLLALÓ!

 Mire visszatértél megérdemelt nyári szabadságodból, arra eszmélsz, hogy a Törvényhozás több százezer forintot akar kivenni a zsebedből!

Hogyan? Úgy, hogy egyes juttatásokat – melyet korábban adómentesen vagy csak a munkáltató által fizetendő kedvezményes közterhek mellett kaptál – jövőre keményen megadóztatná. Ezt az adót Neked kellene fizetni! Hogyan lehet, hogy a mostani politikai vezetőink, akik a választók bizalmát harmadszor is megszerezték, saját – korábban meghirdetett – elveiket most semmibe veszik...?

Öngondoskodás, takarékoskodás idős korra, otthonteremtés, egészségbiztosítás… stb.

Ha ezekre gyűjtesz, s azt a munkáltatód is támogatja, akkor ez jövőre büntetőadót érdemel?

Fejenként több százezer forint a tét…!

Hagyhatjuk, hogy értelmes párbeszéd nélkül elhibázva  döntsenek  rólunk?

Vagy nem szándékos döntésről van szó, csak egyszerűen egy, a törvényalkotás utolsó hetében  egy átgondolatlanul bezuhant javaslat tévedését szenvedjük? 

Bízunk abban, ha szeptemberben újra indul a politikai élet, ezt a csorbát kiköszörülik.

De mi nem hagyhatjuk annyiban, mert ha nem szólunk, a mi fejünkre hull vissza, miért nem jeleztük a gondot.

Még akkor sem hagyhatjuk, ha az MVM három éves csoportszintű bérmegállapodása garantálja a szociális ellátások reálértékének megőrzését. Ebben a helyzetben az MVM Cégcsoport csak úgy tudná ezt betartani, ha jövőre további bérkompenzációt fizetne… Hacsak a döntéshozók nem ülnek le ismét, és újra tárgyalva a kérdést, módosítanák az adótörvény ide eső részét.

Még a Pénzügyminiszter és az MNB elnöke a szavazás előtt jelezte, ezt a témakört ősszel még meg kellene vitatni. Ezzel szemben a hihetetlen gyors törvénymódosítás során – a munkáltatók és szakszervezetek véleménye ellenére – a Parlament megszavazta a többletadót.

Munkavállalók! Tűritek, hogy hibás érveléssel pénzt vegyenek ki a zsebetekből? Hagyjátok, hogy az elvek, ígéretek, amit korábban elhitettek veletek, most a szemétdombon végezzék?

Hiszünk és bízunk abban, hogy a LIGA a többi konföderációval közösen szeptemberben eredményes tárgyalást tud folytatni és az adórendszer pozitívan változik!

És mi lesz ha mégsem segítenek az észérvek?

Akkor lépjetek a hívó szóra! Írjátok alá a tiltakozó jegyzéket, ha azt kéri tőletek a szakszervezet. Mondjátok el mit gondoltok és álljatok ki az igazatokért! Ha kell, menjetek tüntetni!

Támogassátok a helyi, ágazati és országos szakszervezeti akciókat!

 

EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

 

Budapest, 2018. augusztus 28.                                                                                          MVM TSZSZ Szövetségi Tanácsa

 

Kapcsolódó linkek
Letölthető dokumentumok
Kapcsolódó cikkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok