Figyelmeztető sztrájk a paksi atomerőműben
2019. február 28.
2019. március 2-án a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésben érintett munkavállalói két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak. A sztrájkban a munkára képes állomány minden munkavállalója egységesen részt vesz.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2019. február 22. napján jelentett be munkaügyi konfliktus a paksi atomerőmű két szakszervezete a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ). Azóta folytatott mindennapos egyeztetések alkalmával a szakszervezetek és a paksi atomerőmű menedzsmentje között megállapodás nem született a konfliktus tárgyában, ezért a szakszervezetek bejelentették, hogy 2019. március 2-án a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésben érintett munkavállalói két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak. A sztrájkban a munkára képes állomány minden munkavállalója egységesen részt vesz.

A szakszervezetek követelése, hogy a kiszervezésben érintett munkavállalóknak méltányos feltételeket biztosítson a munkáltató, valamint az érintett munkavállalókat érő hátrányokat teljes körűen vegye számba és azok enyhítésére a tisztességes bánásmód érzetét adó elszámolást nyújtson. Ilyen elszámolásnak tekinthető a szakszervezetek szerint, ha az érintett munkavállalók jelenlegi munkafeltételei a kiszervezés után is változatlanok maradnak, nem szenvednek el azonnali jövedelem csökkenést, hanem az csak fokozatosan és több év múlva jelenik meg. Ezzel szemben a munkáltató abból a jogalkotói szándékból indul ki, miszerint egyes munkavállalók esetében, akik munkáltatójának személyében változás következik be, a változatlan munkafeltételeket egy évig fenn kell tartani (MT 282 §). Ezt a szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak. Megítélésük szerint a fegyveres biztonsági őrség tevékenysége egy atomerőműben nem az a munkakör, amelyik bármely kérdésben a jogszabályi minimum nyújtására adna alapot. A fegyveres biztonsági tevékenységet ellátó munkavállalók (amely nem egyenlő a fegyveres vagyonőrrel) többek között ezért nem foglalkoztathatók minimálbéren. Sem a munka jellege, sem a munka során viselt felelősség nem ad erre alapot.

Ha a figyelmeztető sztrájkot követően továbbra sem születik megállapodás, az érintett munkavállalók készek az érdekeiért a sztrájkot folytatni, készek a szakszervezetek további tüntetéseket is szervezni az ügyben bármilyen módon érintett hivatalok, intézmények előtt.

Paks, 2019. február 28.

 

A sajtóközleményt kiadta:

Hatvani Jácint, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű elnöke

Lőrincz László, Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete elnöke 

Letölthető dokumentumok
Kapcsolódó cikkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok