Hiába a bérrobbanás, nem megyünk sokra vele: a negyedik legalacsonyabb a hazai bér
2019. július 03.
Bár jelentős mértékben emelkednek a nettó fizetések idehaza, nemzetközi összehasonlításban nemhogy előrébb lépnénk ennek köszönhetően a rangsorban, még egy helyet lejjebb csúsztunk. Így a magyar átlagos nettó bér már a negyedik legalacsonyabb.

Az elmúlt években a hatéves bérmegállapodás és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának eredményeként jelentős béremelkedésnek lehetünk szemtanúi hónapról hónapra. Ez azonban még kevés: mind bérfelzárkóztatás szempontjából, mind pedig a jegybanki célokhoz képest is. A Magyar Nemzeti Bank szerint ugyanis minimum az osztrák bérszínvonal 80 százalékát kellene elérni. Az Eurostat közlése szerint vásárlóerő-paritáson mérve (vagyis mennyit lehet vásárolni az adott összegből) a magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt, vagyis 47 százaléka az osztrák 28 888-nak. Bár ez távol áll a céltól, mégis egy kedvező folyamatról árulkodik, hiszen 2016-ben még csak 41, 2017-ben pedig 44 százalék volt ez az arány.

Az alapadatokhoz visszatérve bár euróban számolva is megfigyelhető a növekedés, az túl kevésnek bizonyult ahhoz, hogy mások ne húzzanak el mellettünk. Miközben ugyanis 2017-ben még az ötödik legalacsonyabb volt a magyar nettó bér (8023 euró), tavaly az Európai Unió negyedik legalacsonyabb átlagfizetéséért (évi 8630 euróért) dolgozott egy alkalmazott Magyarországon. Egy év alatt Litvániának sikerült elénk kerülnie, a 2017-es 7897 eurós átlagos nettó bér majdnem 10 százalékkal 8661 euróra emelkedett. Noha a KSH adatai szerint Magyarországon tavaly 11 százalékkal emelkedett a nettó fizetés, az Eurostat adatai szerint a növekedés "mindössze" 7,5 százalékos volt. A differenciát a forint árfolyamának romlása eredményezte.

A rangsorra visszatérve nálunk kevesebbet így már csak három tagállamban keresnek a dolgozók:

 • Lettországban 8508,
 • Romániában 5874,
 • Bulgáriában pedig 5512 eurót.

Ha a visegrádi országokhoz mérjük a hazai nettót, akkor felemás képet kapunk, hiszen a szlovákokhoz és a lengyelekhez sikerült közelebb kerülni, a nem ritkán mérceként emlegetett Csehországhoz képest viszont távolodtunk. A magyar átlagos fizetés ugyanis tavaly

 • a szlovák nettó 93,
 • a lengyel 90,
 • a csehnek pedig 76 százaléka volt.

A románok viszont nem kerültek közelebb hozzánk, átlagosan 146 százalékkal több pénzt vittünk haza náluk.

 

Made with Flourish

A legmagasabb nettó fizetést egyébként az izlandiak vihetik haza, a magyarnál majdnem hatszor többet, 50 017 eurót, a második helyen Norvégia áll 45 076 euróval, a dobogó legalsó fokán pedig 2017-hez hasonlóan Luxemburg szerepel 41 943 euróval. 

Made with Flourish

 

Többet ér a fizetésünk a szlovákokénál és a horvátokénál

Vásárlóerő-paritáson nézve már nem ennyire elkeserítő a helyzet. Ugyan rettentően kevésnek tűnik nominálisan a magyar átlagos nettó bér, ha vásárlóerő-paritáson nézzük, jobb a helyzet. A Magyarországra számolt 13 824 euró ugyanis a hetedik legalacsonyabb összeg a rangsorban. Ez pedig azt jelenti, hogy az uniós viszonylatban negyedik legkisebb átlagfizetés mégis többet ér, mint

 • a horvát,
 • a litván,
 • a szlovák,
 • a lett,
 • a román
 • és a bolgár fizetés.

 

Kapcsolódó linkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok