Ismét tüntettek a megcsonkított Akadémia dolgozói
Döntött a parlament: elvették az MTA kutatóintézeteit és forrásait
2019. július 02.
Jelentős nap volt 2019.07.02. a magyar törvényhozásban, fontosabbnál fontosabb törvények végszavazásai jöttek ugyanis futószalagon kedd délelőtt folyamán a Parlamentben. Ám ezek közül is kiemelkedik az egy éve húzódó MTA-ügy végére - egyelőre legalábbis – pontot tevő, az akadémiai kutatóintézetek kiszervezését is magában foglaló törvény, amelynek a kétharmados kormánypárti többség érvényt is szerzett. Noha a politikusok döntésére már nem tudtak hatni, délután 16 órától újabb tüntetést szervezett az MTA épületéhez az Akadémiai Dolgozók Fóruma a kormánypárti többség döntése ellen.

A nap folyamán a Mércén percről percre közvetítésben számoltak be a parlamenti szavazásról, de kinn voltak a délutáni demonstráción is.

Döntött a parlament: elvették az MTA kutatóintézeteit és forrásait

A parlament elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek egy új állami kutatási hálózathoz csatolásáról szóló törvényjavaslatot. A döntéssel létrehoztak egy miniszterelnöknek felelős Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is – írja a napi.hu.

 Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára - írta az MTI tudósítója az MTA kutatóhálózatának és a kutatások finanszírozásának átalakításáról szóló törvényjavaslat elfogadásakor.

A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését.

Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz

A tudósítások az alábbi linkre kattintva tekinthetőek meg.

Kapcsolódó linkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok