Jól kezeljük az atomblokkok öregedését
2019. május 06.
Magyarországnak ez év szeptemberére kell kidolgoznia azt a végrehajtási tervet és nemzeti akciótervet, amely leírja a hazai nukleáris létesítmények
öregedésével kapcsolatos intézkedéseket - válaszolt a Világgazdaságnak az Országos Atomenergia Hivatal.

Az akcióterv az Európai Nukleáris Biztonsági Szabályozó Hatóságok Csoportjának (ENSREG) azon tavaly őszi megállapításaira reagál, amelyek az OAH paksi atomerőműre és az MTA kutatóreaktorára vonatkozó vizsgálata alapján készültek.

A feladatot minden, atomerőművel és egy megawattosnál nagyobb kutatóreaktorral rendelkező uniós országban hatévente meg kell ismételni - emlékeztetett B. Horváth Lilla. A jelentés a hazai atomblokkok öregedéskezelésével kapcsolatban mindent rendben talált, összességében példaértékűnek minősítette a magyarországi gyakorlatot.

A kutatóreaktornál hat szempontból szintén az elvárt szintnek megfelelő helyzetet állapított meg, négy területen további teendőket jelölt ki. Ezen belül kettőben az OAH szerint a gyakorlat megfelel a hazai jogszabályoknak, összhangban van a nemzetközi követelményekkel, a másik kettő pedig nem időszerű.

A hivatal úgy látja: a vizsgálat lebonyolítása eltért az előzetes tervektől, a munka színvonalát pedig átláthatósági és kommunikációs problémák rontották - ezt mutatják a hazánkkal kapcsolatos észrevételek is. Más országok is azt jelezték, hogy a jelentést készítő bizottság csak részben vette figyelembe a tagországoktól kapott információkat, emiatt pedig esetenként vitatható vagy indoklás nélküli megállapítások is születtek az öregedéskezeléssel kapcsolatban.

Az OAH kiemelte azt is: az ENSREG országspecifikus megállapításokat tartalmazó táblázata nem részletezi, hogy az adott területen milyen hiányosságot találtak a szakértők, és ez a jelentésből sem derül ki. Az egyes megállapítások potenciális biztonsági jelentősége nagyon eltérő, ezért félrevezető következtetések vonhatók le. A minősítések nem alkalmazhatók az egyes országok közötti összehasonlításra.

forrás: mvm.hu

Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok