Levélben kereste meg az EVDSZ az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatóját
2019. március 04.
Szeretnénk felhívni a munkáltató figyelmét arra, hogy szakszervezetünk elutasít minden, a munkavállalói jogok gyakorlását, illetve annak képviseletét ellehetetlenítő, a dolgozók lejáratását, megfélemlítését, vagy a sztrájkban résztvevők megtorlását célzó bármely fellépést!

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
Pekárik Géza Vezérigazgató Úr részére
Paks

 

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), folyamatosan együtt él a Paksi Atomerőműben zajló eseményekkel és sajnálattal látjuk, hogy a jelenlegi konfliktus – ami a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésben érintett munkavállalói kört érintő egyeztetések eredménytelensége okán alakult ki – mára szinte az egész ország figyelmét is magára vonta és két órás figyelmeztető sztrájk megtartásához vezetett.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!
Az őszinte érdemi szociális párbeszédre minden érdekvita esetében szükség van. Azt már sokan elmondták, hogy a szociális párbeszédnek nincs alternatívája, de mi hozzátesszük: csak az őszintén, a megegyezésre irányuló érdemi párbeszédnek van értelme.
Ezt várjuk a Paksi Atomerőmű Zrt. menedzsmentjétől, a tulajdonosi jogokat gyakorló MVM Zrt. menedzsmentjétől, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszonytól. 
Arra kérjük a Vezérigazgató Urat, hogy tegyen újabb erőfeszítéseket a munkabéke helyreállítását célzó érdemi párbeszéd folytatása érdekében!

Az EVDSZ nevében azt is elvárjuk az érintett munkáltatói és tulajdonosi körtől, hogy a 2018. május 25-én kezdődő és a 2019. február 22-én a konfliktushelyzet bejelentéséig jutott tárgyalások folytatása során vegyék figyelembe a két tagszakszervezetünk, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) észrevételeit. 
Kérjük, hogy egy olyan megállapodás kidolgozásával és aláírásával oldják fel a kialakult konfliktus helyzetet, amely révén a munkáltató saját érdekéből fakadó egyoldalú intézkedés terheit nem kizárólag az érintett munkavállalók viselik. Fontos, hogy megőrizhető legyen a nemzetbiztonsági szempontból is lényeges fegyveres biztonsági őrség tevékenységének magas színvonala.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége – a hozzánk tartozó tagszakszervezetek – támogatjuk a MÉSZ, a PADOSZ, illetve az érintett szakszervezeti tagság által megfogalmazott követeléseket és szolidárisak vagyunk Velük! Az EVDSZ tagszakszervezetei számtalanszor bizonyították, ha kell tevőleges szolidaritást is hajlandók vállalni társaik harcában! Reméljük, erre most nem kerül sor!

Szeretnénk felhívni a munkáltató figyelmét arra, hogy szakszervezetünk elutasít minden, a munkavállalói jogok gyakorlását, illetve annak képviseletét ellehetetlenítő, a dolgozók lejáratását, megfélemlítését, vagy a sztrájkban résztvevők megtorlását célzó bármely fellépést!

Tájékoztatjuk Vezérigazgató Urat, hogy levelünket megküldjük a MÉSZ és a PADOSZ tagszakszervezetünknek is, azzal, hogy levelünkről tájékoztassák az érintett kollégákat és a szakszervezeti tagságot!


Budapest, 2019. március 4.

Tisztelettel,


dr. Szilágyi József 
EVDSZ elnök
 

Kapcsolódó cikkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok