MÁTRAI ERŐMŰ: NEM A LEVEGŐBE BESZÉLNEK
2018. október 09.
A kékesonline összefoglaló anyagában röviden felidézzük az elmúlt hetek legfontosabb eseményeit a Mátrai Erőmű háza táján. Korábban a tulajdonosváltás és a szigorú európai szabályozások miatt volt ijedelem a dolgozók körében, mára azonban már más a helyzet. Valaska József visszatérése, az előremutató intézkedések és tervek egyre stabilabb jövőképet rajzolnak a térség egyik legnagyobb munkaadójának.

Új napelem parkok épülnek

Két új napelempark építésébe kezdenek a Mátraalján. Nemrég tették le hazánk legnagyobb naperőművének alapkövét Bükkábrányban. A 20 megawatt teljesítményű erőmű 33 hektáron épül, egy korábban rekultivált bányaterületen, ahol a jövő év elejétől közel 64 ezer napelem-panel biztosít majd annyi tiszta energiát, amennyi egy 4000 fős város villamos áram igényét is képes fedezi. A Föld is mosolyoghat, mert a Bükkábrányba telepítendő napelemeknek köszönhetően 24 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül hazánk légkörébe.
Felelősen a Földért

 

Magyarország Kormánya a jövőben is stratégiai szereplőként tekint a hazai áramtermelés ötödét előállító Mátrai Erőműre. Ezen kormányzati szándéknak megfelelően az erőmű tulajdonosi köre, a menedzsment képviselete, valamint a térség országgyűlési képviselője – Horváth László (Fidesz-KDNP) – is tagja annak a minisztériumok közötti munkacsoportnak, amely hazánk energiastratégiájára tesz javaslatot.

A közös munka fenntarthatósági és finanszírozási szempontból is kijelöli az energiaellátás hosszú távú biztonságát és gazdasági versenyképességét biztosító, az európai uniós kötelezettségeknek is megfelelő keretet. A megújuló energiák részarányának a növelésével, és a lignit környezetbarát felhasználásával az ország energiastratégiája támogatja a legnagyobb globális kihívások egyikét, a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A közös stratégiai szemlélet mellett az állami szerepvállalás is nélkülözhetetlen az ország meghatározó energiatermelőjének életében: a Magyar Villamos Műveknek (MVM) kisebbségi résztulajdonos az erőműben. Jövőképük, céljaik, jól illeszkednek egymáshoz.

Megnyílt a kapu a fejlesztések előtt

Bár a fosszilis tüzelőanyagokról egyelőre nem mondhatunk le, az erőmű fejlesztési stratégiájában is kiemelt helyet kapott a károsanyag-kibocsátás nélküli áramtermelés. A környék legfontosabb foglalkoztatójának tulajdonában már van egy naperőmű: az immár 3 éve működő 16 megawatt teljesítményű visontai egység épp mostanában cserél majd gazdát. Az értékesítéséből származó bevétel a stabil piaci pozícióhoz és a munkahelyek megtartását garantáló fejlesztésekhez szolgál önerőként. A korábbi német tulajdonos által felhalmozott 9 milliárd forint tartozás ugyanis jelentős gátat szabott a visontainál is nagyobb szabású, környezetbarát támogató előrelépéseknek.

A Mátrai Erőmű gazdasági helyzete az elmúlt időszakban jól látható pozitív fordulatot vett: Valaska József, a cég igazgatósági elnöke számos, eddig elnapolt fejlesztés beindításáról tájékoztatta a közvéleményt, s az idei évre már 1 milliárd forint nyereséget jelentett be. Elmondása szerint a belátható jövőben ez akár évi 10 milliárd forintra is növekedhet.

Még egy évtizede lehet a lignitnek

A szénalapú tüzelés ideje lassan, nagyjából tíz év múlva lejár, s 2030-ra a napenergia veheti át a lignit helyét a gáz-biomassza tengelyen, kiegészülve a települési kevert hulladék hasznosításával. Utóbbira az erőmű egy évi 400 ezer tonna háztartási hulladékot hasznosító részegység építését vette tervbe, mely három év múlva készülhet el.

A napenergia termelése a megszokott módon nem szabályozható, ezért a keletkező energia tárolása kulcsfontosságú, az ellátórendszer biztonságos működését alapjaiban meghatározó faktor. A napelemekkel előállított energia helyben történő raktározása céljából az erőmű az energetikai célú tárolórendszerek egyik legfontosabb szereplőjével, az elektromos meghajtású autóiról ismertté vált amerikai Teslával közösen fogott egy 5 megawattos száraztároló létesítésébe. Ezen felül a terheléskiegyenlítés érdekében az MVM-mel kialakítanának egy 600 megawattos, hagyományos szivattyús-tározós erőművet is a közeli hegyekben.

Már eddig is zöldítettek

A Mátrai Erőmű eddig is nyitott volt a zöldenergia-termelés felé, melyet nemcsak az említett visontai naperőmű példáz, hanem az éves szinten hasznosított több százezer biomassza is, melynek nagy része mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti hulladék. A Mátra tulajdonosa nemrégiben úgy döntött: megvásárolja a területéhez közvetlenül kapcsolódó ipari parkban működő Geosol Kft-t, hazánk legnagyobb biomassza-előállítóját, tovább javítva ezzel az erőmű eredményét.

Alapkőletétel Bükkábrány. (fotó forrás: kekesonline.hu)

Megmaradnak a munkahelyek

Kiemelten fontos eredmény a cég működésében az is, hogy az idei tulajdonosváltás – az erőművet 2018 nyarán vásárolta meg a Mészáros csoport – nem járt elbocsájtásokkal, s a tervben lévő fejlesztésekkel továbbra is garantálják, hogy a közvetlenül alkalmazott több mint 2000 embernek nem kell aggódnia a munkahelye miatt. Persze ettől jóval többen függnek az erőmű lététől, a beszállítókkal és az említett ipari parkkal együtt mintegy 4000 munkavállaló és családja számíthat Heves megye egyik legnagyobb foglalkoztatójára. A Mátra Paks után az ország második legnagyobb áramtermelője. A megújuló energiák alkalmazásával és az enregiatároló-kapacitás növelésével a nemzetgazdaságban betöltött meghatározó szerepét hosszú távon tartani kívánja.

Szerző: KékesOnline, Burián Orsolya

Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok