Nem várt sikerrel zajlott le a figyelmeztető sztrájk a paksi atomerőműben
2019. március 02.
2019. március 2. napján a paksi atomerőmű fegyveres biztonsági őrség kiszervezésben érintett munkavállalói - akiknek ezen délelőtt munkaidő volt elrendelve - 11 óra és 13 óra között végrehajtották 2 órás figyelmeztető sztrájkjukat, amelyet az érintett szakszervezetek sikeresnek ítéltek.

Ez idő alatt az állomány többi tagjának a szakszervezet tartott tájékoztatót a paksi atomerőmű előtt található szoborparkban, amely lehetőséget a munkáltató is kihasználta és mind szóban, mind írásban tájékoztatta a munkavállalókat a munkakörülményeik változásáról.

A nem várt siker pedig, hogy a kiszervezésben érintett munkavállalókat a munkáltató a mai nappal felmentette a fegyveres szolgálat teljesítésének kötelezettsége alól és március 7. napjáig eltekintett a munkavégzési kötelezettség teljesítésétől is. Az intézkedés alapja a szakszervezetek feltételezése szerint a folyamatos sztrájktól való félelem. A kiszervezésben érintett munkavállalóknak adott tájékoztató alapján március 7 és 22 között általános munkarend szerint reggel 7:00 és délután 15:20 között kell a munkaidejüket letudni. A munkavállalókat egyelőre nem tájékoztatták, hogy ezen munkaidőben mi lesz a pontos feladatuk. 

A munkáltató tájékoztatása alapján az Atomix Kft., mint amely gazdasági társaság március 23. napját követően a fegyveres biztonsági tevékenységet átvevője látja el már a mai naptól a paksi atomerőmű őrzését.

A munkáltató a szakszervezetekkel 2019. március 4-én (hétfőn) délután folytatja a konfliktus tárgyában legközelebbi egyeztetését.

 

A sajtóközleményt kiadta:

Hatvani Jácint, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű elnöke (hatvanij@npp.hu)

Lőrincz László, Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete elnöke (lorinczl@npp.hu)

Letölthető dokumentumok
Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó események
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok