Rekordot dönthet a szén-dioxid-kibocsátás 2018-ban
2018. október 19.
A globális szén-dioxid-kibocsátás szintje idén várhatóan új rekord magasságba emelkedik, csökkentve a globális felmelegedés mértékének 1,5 fokos korlátozására irányuló cél elérésének esélyeit - közölte Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója.

Az év első kilenc hónapjának emissziós adatai arra utalnak, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás rekord mértékűre nőhet idén - mondta az IEA vezetője egy párizsi konferencián 2018. október 17-én szerdán, aki "kétségbeejtőnek" nevezte a hírt.

Az Egyesült Nemzetek előző héten megjelent jelentése drasztikus változtatásokat sürgetett egyebek mellett az energiafogyasztási, utazási és építési szokásokban, egyébként a szervezet szerint az emberiségnek nem lesz esélye megakadályozni a katasztrofális mértékű klímaváltozást.

Az ENSZ decemberben Katowicében (Lengyelország) tartja idei éves éghajlatváltozási konferenciája (COP 24), ezen egy olyan "szabálykönyvet" is ki fognak adni, amely a 2015-ben Párizsban elért történelmi megállapodást hajtja végre. A klímaegyezmény a fosszilis energiahordozók kivezetésével, valamint a tiszta energiaforrásokra való váltással kívánja elérni fő célját, a globális felmelegedés korlátozását.

A szén-dioxid-kibocsátás emelkedése miatt azonban a cél elérésének esélyei minden évben, minden hónapban gyengülnek - kommentálta a hírt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője a Reuters beszámolója szerint.


Címlapkép: shutterstock

cikk forrása: www.portfolio.hu

Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok