Sztrájk előtt áll a paksi atomerőmű két szakszervezete!
2019. február 22.
2019. február 22. napján a paksi atomerőmű két szakszervezete, nevezetesen a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) bejelentették a munkaügyi konfliktust. A konfliktus tárgyaként a paksi atomerőmű fegyveres biztonsági őrség kiszervezését jelölték meg.

A sztrájkkövetelésben megfogalmazták, hogy a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak, mert a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszonyuk fenntartása számukra hosszútávon aránytalan sérelemmel jár.

Hogy fajult el idáig a helyzet?

A paksi atomerőmű humán igazgatója, mint munkáltató képviseletében eljáró személy, 2018. május 25-én levélben tájékoztatta a szakszervezeteket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) tevékenységének kiszervezési szándékáról. Ezzel együtt tájékoztatta a szakszervezeteket arról is, hogy a tevékenységgel együtt átadja a munkavállalókat is munkáltató személyében bekövetkező változással. A munkáltatói tájékoztatásban vázolt kiszervezés egy olyan közigazgatási határozatot jelölt meg az intézkedés indokaként, mely közigazgatási határozat ezt az intézkedést nemcsak szükségessé nem teszi, de elő sem írja.

Ezt követően a szakszervezetek részletes tájékoztatást kértek a munkáltatótól a szükséges változtatások irányaira és mértékére, azok lehetséges alternatíváira vonatkozóan, ugyanis a fegyveres őrség látja el elsősorban az atomerőmű, mint nukleáris létesítmény védelmét. Ez a testület nem egyenlő a vagyonőri szolgáltatással.

A szakszervezetek kiemelt szempontja, hogy a nemzetbiztonsági szempontból is fontos FBŐ tevékenység színvonalát a tervezett változtatások ne rontsák le, azaz a tervezett változtatások sem a feladatot ellátó szakszemélyzet tevékenységének magas színvonalát, sem a személyzet megelégedettségét, sem pedig a tevékenység által megkívánt megfelelő emberi erőforrás tartalékokat ne érintse hátrányosan. Értelmezésünk szerint ugyanis csak ezek eredője biztosítja a nemzetbiztonsági szempontból is fontos FBŐ tevékenység magas színvonalát.

Hosszas tárgyalások következtek, amely során a szakszervezetek egyeztettek az MVM Zrt. vezérigazgatójával, majd elnök-vezérigazgatójával. 2018. november 14. napján a paksi atomerőmű vezérigazgatója meghozta döntését, hogy a tevékenységet kiszervezi és 2019. március 22. napjával a tevékenységet végző munkavállalókat is átadja egy olyan gazdasági társaságnak, ahol a foglalkoztatási körülmények és munkáltatói juttatások jóval kedvezőtlenebbek, mint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-nél.

A döntést követően a szakszervezetek ismételten folytatták az egyeztetést a munkáltatóval, és újra a miniszter asszony segítségét kérték, akitől sajnos válasz nem érkezett. A munkáltató az egyeztetéseken többször hangoztatta, hogy elsősorban nem anyagi megfontolásból döntött a kiszervezés mellett, de ennek ellenkezője követhető nyomon.

A szakszervezetek aggályosnak tartják a tapasztalt munkáltatói hozzáállást. Mind a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok és legfőképp mind a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg.

A munkáltató személyében bekövetkező változás miatt a munkáltató és az érdekképviseletek között jelenleg is zajló tárgyalássorozat a szakszervezetek megítélése szerint nem a megállapodás irányába halad, ezért döntöttek arról mind a MÉSZ, mind a PADOSZ arra felhatalmazott testületei, hogy megalakítják közös sztrájkbizottságukat és bejelentik a munkaügyi konfliktust. Megállapodási sikertelenség esetén pedig az őrséget ellátó személyzet kész a sztrájkra. Ez nem azt jelenti, hogy védettség nélkül marad a paksi atomerőmű, hanem azt, hogy a fegyveres rendvédelmi hatóságnak kell ezen tevékenységet ellátnia.

 

Paks, 2019. február 22.

 

A sajtóközleményt kiadta:

Gál Rezső, MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke

Hatvani Jácint, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű elnöke

Lőrincz László, Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete elnöke

Kapcsolódó linkek
Letölthető dokumentumok
Kapcsolódó cikkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok