Vonzóbb lett a fiataloknak a szakszervezet
2019. július 12.
Sok fiatalt nyertek meg tagnak vagy egyelőre csak szimpatizánsnak a szakszervezetek a túlóra szabályokat megváltoztató, „rabszolgatörvényként” elhíresült módosítás elleni tiltakozással. - írja a Népszava a Policy Agenda június elején készített közvélemény kutatása alapján.

A Policy Agenda június elején készített közvélemény-kutatást a 35 év alattiak körében arról, hogy megváltozott-e a történtek után az érdekvédelmi szervezetek tavaly év végén még kifejezetten lesújtó megítélése. A válasz egyértelmű igen, s ami meglepő, hogy a legfiatalabbak, az 1995 után született Z generáció már dolgozó tagjainak véleménye javult a leginkább.

A 2018. novemberében végzett hasonló felmérés óta sok fiatal belépett a helyi alapszervezetbe, de ennél is többen néztek utána, milyen szakszervezet működik a munkahelyükön. Az 1980 és 1994 között születettek körében a szervezettség 6-ról 8 százalékra nőtt, a legfiatalabbak közt ennél látványosabban, a helyi szakszervezet ismertsége pedig 12-ről 27 százalékosra emelkedett.

Az érdekvédők megítélésének változását talán leginkább azon a provokatív kérdésen lehet lemérni, hogy "a szakszervezet a szocializmusból ittragadt őskövület-e”? Bő fél éve még csak egyharmad nem fogadta el ezt az értelmezést, ma pedig már 62 százalék tiltakozik ellene. Nőtt azok aránya is, akik szerint a szakszervezet valódi közösséget kínál tagjainak, és 26 százalékról 43-ra emelkedett azok aránya, akik megbíznának az érdekvédőkben egy munkahelyi konfliktus esetén.  Nagyon fontos tanulság ugyanakkor a kutatás szerint, hogy a fiatalok nem hisznek az elégedetlenség kifejezésére eddig használt eszközökben, leginkább az utcai demonstrációkból ábrándultak ki, mert hiába fagytak meg napokon keresztül az utcán, ez a hatalmat nem érdekelte, nem vonta vissza a rabszolgatörvényt. 

A kutatási eredményeket ismertető Bábel Balázs, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökségi tagja a pozitív elmozdulás mellett azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiataloknak súlyos bajaik vannak a foglalkoztatási viszonyokkal, azt gondolják, nincs módjuk karriert építeni, alacsonyak a fizetések és az előrejutásban csak a kapcsolatok számítanak és nem a tudás. Ez könnyen vezet oda, hogy nem is tartják érdemesnek harcolni a jogaikért, s ez veszélyes a jövőre nézve.

Kordás László MASZSZ elnök mindezt azzal egészítette ki, hogy az eredmények azt jelzik, jó irányba indultak el, de most nem szabad abbahagyni az akciókat, mert csak ezek fogják meg az embereket. Új ötletekre, kreatív tervekre van szükség, hogy megmaradjon a fiatalok érdeklődése a szakszervezeti munka iránt - tette hozzá. 

forrás: nepszava.hu

Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok