ORSZÁGOS TÜNTETÉS A RABSZOLGATÖRVÉNYEK ELLEN
2019. január 05. 14:00 - 18:00
Hősök tere
Nem állunk meg! 2019-ben is folytatjuk az ellenállást a rabszolgatörvények visszavonásáért! Január 5-én, szombaton, délután 2 órakor találkozunk a Hősök terén, ahonnan a Kossuth térre vonulunk. Legyünk minden eddiginél többen 2019 első óriási tüntetésén!

2019-ben először január 2-án, szerdán folytak az egyeztetések a 16 szakszervezetet tömörítő Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságban (OSZD), majd a civil szervezetekkel és a pártokkal közös előkészítő csoportban. A résztvevők elfogadták a szakszervezeti követeléseket:

1. Követeljük az ún. rabszolgatörvény visszavonását, és egyeztetést a munka törvénykönyvének munkavállaló barát módosításáról.

2. Tisztességes bért mindenkinek, melynek jegyében követeljük, hogy

- a 2019. évben legyen minimum kétszámjegyű minimálbér és garantált bérminimum emelés;

- rendezzék a közalkalmazotti illetménytábla alá tartozók bérét;

- állapítsanak meg diplomás bérminimumot;

- a jogszabályok tegyék ismét lehetővé a járulékmentes béren kívüli juttatások – cafetéria – igénybe vételét.

3. Követeljük a sztrájktörvény módosítását, az érdekegyeztetés kereteinek megújítását!

4. Követeljük a nyugdíjrendszer teljes újragondolását!

 

Az OSZD nevében Kordás László, Szűcs Tamás és Földiák András fogja tolmácsolni a szakszervezetek üzeneteit.

Útvonal:

Andrássy út – Oktogon – Deák tér – Bajcsy Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér

A demonstráción a szakszervezetek 15 percet, a pártok és a civil szervezetek 10-10 percet kapnak a Kossuth téri színpadon.

Tudjuk, hogy nem a legalkalmasabb időpont, de arra kérjük minden szakszervezeti tagunkat, hogy mozgósítsatok amennyire csak lehet!! Legyünk minél többen, akik a munka világát meg akarjuk védeni, akik nem akarunk kiszolgáltatottként élni, dolgozni! TENNI TENNI KELL!

A demonstrációhoz csatlakozó civil és szakszervezetek; a program, a felszólalok személye; a vidéki tüntetések főbb adatai a demonstráció facebook eseményénél bejegyzésben lesznek olvashatók.

A demonstráció időpontja: 2019. január 05. 14:00-18:00

Fontos, hogy a decemberben elkezdett jogos tiltakozás ne szakadjon meg – a kormány reményei szerint –, hanem folytatódjon, sőt erősödjön és egyre több városra terjedjen ki.

 

Várjuk az EVDSZ tagszervezeteit és tagjait, szimpatizánsait 13:45 órától a MŰCSARNOKkal szemben, a Hősök tere sarkán!

Gyertek! Hozzátok a „hangulatkeltő eszközöket”, az EVDSZ zászlókat! Találkozzunk!

dr. Szilágyi József

EVDSZ elnök

 

A szervezéshez december 30-ig csatlakozott szakszervezetek:

Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), Vasas Szakszervezeti Szövetség, és még sok civil szervezet, civil közösség.

Tüntetések helyszínei (a városra kattintva a demonstrációk facebook eseménye olvasható):

Budapest
jan. 5., 14:00, Hősök tere

Debrecen
jan. 5., 18:00, Piac u. (Régi városháza)

Gödöllő
jan. 4., 17:00, 

Hódmezővásárhely
jan. 5., 15:45, Kossuth tér

Komló
jan. 5., 15:00, Zrínyi tér

Pécs
jan. 4., 18:00, Barbakán

 

 

Tájékoztatunk Benneteket, hogy megalakult az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság 16 szakszervezettel, köztük három konföderációval (MASZSZ, SZEF, ÉSZT). Közel 200 000 munkavállalót tömörítő szakszervezeti szövetség állt ezzel össze.

A következő lépés a sztrájkkövetelések ágazatonkénti megfogalmazása, és sztrájkbizottság létrehozása az országban minél kiterjedtebb sztrájkok előkészítése és közben demonstrációk, akciók szervezése és összehangolása érdekében.

„A találkozón, amelyen a fenti együttműködés létrejött, megfogalmazódott az is, hogy nem egy, hanem több rabszolgatörvény ellen kell küzdenünk, munkásoknak, közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, pedagógusoknak, diákoknak, egészségügyben, szociális területen, kultúra területén dolgozóknak, nem beszélve a rendészeti dolgozókról” .

A sztrájkbizottság megalakításának közvetlen előzménye a rabszolgatörvény bevezetése, amely ellen szakszervezetek, pártok és civilek is tiltakoztak már különböző formában.

A szakszervezetek több vezetője azt ígérte: januárban megbénítják az országot, ha a törvényt nem vonják vissza. Márpedig nem, ez pedig az első lépés.

A bizottsághoz csatlakozott szervezetek:

ATSZ

BRDSZ

ÉSZT

EVDSZ

Hallgatói Szakszervezet

HMTSZSZ

MASZSZ

MKKSZ

MOSZ

PDSZ

SZÁD

SZEF

TUDOSZ

VASAS Szakszervezet

VDSZ

Kapcsolódó linkek
Letölthető dokumentumok
Kapcsolódó cikkek
Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok