ÉMÁSZ Szakszervezet – Kohányi Pál
A portré 2012. októberében készült, akkor aktuális információkat tartalmaz.
Hosszú éveken keresztül vezette az ÉMÁSZ Szakszervezetet Kohányi Pál, aki jelenleg az EVDSZ Nyugdíjas Tagozatának aktív tagja. Véleménye szerint az érdekvédelmi munkát végzőknek legfontosabb feladata a munkavállalók érdekeinek védelme, mindig szükséges keresni azokat a lehetőségeket, melyek jobb munkakörülményeket hozhatnak a dolgozók számára. Kohányi Pál erősnek és fenntartandónak tartja az iparági összefogást, melyet az EVDSZ, mint szövetség kiválóan reprezentál. -Véleményem szerint a villamosenergia-iparban hosszú évek ezelőtt létrehozott szövetség eddigi munkájával megmutatta, mennyire szükség van rá. Csak így tudom elképzelni a továbbiakban is a tagszakszervezetek számára is az eredményesebb munkát, az elérhető eredmények így hatékonyabban jönnek létre.

Soha nem volt az elmúlt esztendőkben ilyen fontos, hogy a munkavállalókért, az emberekért a szakszervezet a megfelelő képviselettel vonuljon fel. Nehéz a helyzete a dolgozóknak, mindezt tapasztalom a mindennapokban és főleg az északkelet-magyarországi viszonyokat értem ez alatt. A munkanélküliség is nagy gondokat okoz. Életerős fiatal emberek és küzdeniük kell. A szakszervezet a maga eszközeivel megtalálja azokat a munkavállalókat, akik jobb körülményeket szeretnének, az eddig kivívott eredményeket szeretnék megtartani. Hisz az ágazati kollektív szerződés az egyik legfontosabb vívmány, védernyő számukra. Ennek megtartása, tovább fejlesztése csak összefogással lehetséges. Lehetőségek adottak, meg kell keresnünk, az aktív érdekvédelmi kollégáknak meg kell keresniük ezeket és alkalmazni is tudni kell. Erre vannak a továbbképzések, a tapasztalatok átvétele az idősebbektől.

A szakszervezet a munkavállalókért van, kötelessége és felelőssége a nehéz helyzetben levőket segíteni. De akkor is rendelkezésre kell állnia, amikor nincsenek olyan nagy problémák, hiszen egyéb szolgáltatások is vannak, melyeket nyújthat a dolgozók részére.

Véleményem szerint a legalkalmasabb eszköz a hatékony kapcsolatteremtéshez, a tagszervezéshez és tagmegtartáshoz is, az, ha megkeressük az embereket és személyesen beszélgetünk velük, adunk információkat. Ilyenkor, azonnal tudnak azonosulni a célokkal, hiszen a célok közösek: Kedvezőbb munkakörülmények, megfelelő bérek, szociális juttatások elérése. Ezt követően pedig belátják, hogy közösen könnyebb eredményeket elérni. Tudvalevő, jobban összetartanak az emberek, ha baj van, de azt is tudtukra kell adni, nem csak akkor szükséges a szolidaritás és kollektíva, hanem máskor, úgynevezett „békeidőben” is. Személyes beszélgetések után, sokan jöttek hozzám, „Öreg, próbáljuk meg” és idővel megtapasztalták az előnyöket.

A munkavállalók és az érdekvédelmi szervezetek sincsenek manapság könnyű helyzetben. Az utóbbi évek változásai nem sok jót hoztak számukra. Régen sem volt szüreti mulatság az érdekvédelem, főleg a rendszerváltoztatás idején kellett jól meggondolnunk, mit teszünk, hogy lépünk. Mindenesetre annak örülök, hogy a szövetség vezetése jó kezekben van.

Gál Rezső EVDSZ elnök kiválóan érti a szakszervezeti tevékenység feladatait. Jó diplomata, tárgyalási technikájának színes a palettája, kapcsolatai széleskörűek, egy szó mint száz – a nem könnyű szövetség összetartásának, fenntartásának feladatával nagyon jól megbirkózott mindig is, ahogy jelenleg is. Annak idején, mikor a választásra került sor, jól döntött a szövetség személyét illetően.

 

Magamról annyit mondanék, negyvennégy évig dolgoztam az ÉMÁSZ Nyrt.-nél, harminchét évig voltam szakszervezeti vezető. Manapság nagy elégtétel számomra, ha néha bemegyek a céghez és az ismerősök örömmel üdvözölnek és elmondják, szerintük jól végeztem a munkámat. Ennek nagyon örülök.

Két fiam van, mindkettő Floridában él, csupán három évente látom őket, ez kevésbé jó, de el kell könyvelni. A kisebbik fiamnak két gyönyörű fia van, az idősebb fiam pedig az állam olimpikonja és egyik kiemelkedő tanulója. Nagyon büszke vagyok rájuk. Jelenlegi házasságom immár negyedszázados, ami szép időnek mondható. Megértjük egymást, mindketten az idősebbek nyugalmával élünk, mindennapjaink harmonikusan telnek. Nagy kertünk van szőlővel, munka akad bőven. Feleségemé a házimunka, én pedig kint tevékenykedek. Mikor elfáradok, lelátogatok a pincénkbe – saját borom és pálinkám is van. Most ősszel főzöm a körtepálinkámat, nagyjából ötven-hatvan liter is meglesz. De elfogy az, barátokkal, rokonokkal, családdal kis kóstolókra időnként összejövünk.

Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok