PANNONPOWER Társaságcsoport Szakszervezet – Peti János
Peti János két évtizede dolgozik a PANNONPOWER Hőerőmű Zrt.-nél. Mivel pályája kezdete óta ismeri az érdekvédelmi mozgalmat, így határozott véleménnyel rendelkezik. Mint tapasztalt szakszervezeti tag munkavállaló tudja, összefogással lehet eredményeket elérni. Az önreklám szerinte nem szükséges az érdekvédelem területén napjainkban. Aki kérdez: Lóczy Erzsébet, aki válaszol: Peti János

-Mivel foglalkozol, mióta dolgozol az erőműben?

-Lakatosként dolgozom a Karbantartásnál, 1991. július elseje óta.

-Hogyan kerültél kapcsolatba a szakszervezettel, az érdekvédelemmel, vagy munkavédelemmel?

-1974-ben kerültem a szakszervezethez ipari tanulóként, a Mecseki Szénbányák gépkocsi üzeménél dolgoztam. Munkavédelemmel is hamar megismerkedtem, ez fontos a mi szakmánkban is.

-Milyennek tartod a jó szakszervezeti vezetőt?

-Először is őszinte, szókimondó, jó diplomáciai érzékkel rendelkezik.

-Hogy áll most az érdekvédelem és a szociális párbeszéd helyzete hazánkban?

-Az érdekvédelem túlságosan széttagolt, egyes szakszervezeti vezetők lepaktáltak a kormánnyal. Szociális párbeszéd címén igazából csak egyes szakszervezetekkel hajlandó a kormány párbeszédet folytatni. Ezek a szakszervezeti vezetők nem igazán állnak a helyzet magaslatán. Én így látom, ezen változtatni kellene, persze összefogással és nem azzal, hogy egymásban, a másik szervezetében keressük a hibát.

-Miként lehet népszerűsíteni manapság az érdekvédelmet, illetve hogyan lehet tudatni az emberekkel, hogy ez fontos?

-Nem szükséges népszerűsíteni, manapság a mai kormányunk rossz döntései elérik azt a célt, hogy az emberek rájöjjenek az érdekvédelem fontosságára.

-A helyi szakszervezetek milyen gyorsan értesülnek a szövetség életében történt változásokról?

-Azonnal, hiszen a képviseletünk a kapott információkat hozzák és terjesztik. Beszélgetések zajlanak, eszmét cserélünk és keressük a lehetséges megoldásokat.

-Milyen szakszervezeti rendezvényen vettél már eddig részt?

-Helyi és országos rendezvényeken, üléseken. Ha tehetem, elmegyek, hiszen olyanokkal találkozom ezeken az alkalmakon, akikkel csak nagyon ritkán. Meghallgatjuk egymást és sok hasznos tapasztalatot szerezhetünk a szervezeti élet, a szövetség munkája tekintetében is.

-Hol laksz, mit csinálsz a szabadidődben?

-Pécs-Somogyban élek. Szabadidőmben kertészkedek, állatokkal foglalkozom. Harcművészetet tanítok 5. danos mesterként.

-Milyen sportokat kedvelsz, télieket-e vagy nyáriakat?

-Mivel én is űzöm, leginkább a küzdősportokat. Ez az én világom, illetve saját ismereteim továbbadása is fontos számomra és természetesen a tanítványok számára is.

Eseménynaptár
Tagszakszervezetek
Forró drót - letölthető újságok